Opleiden zonder punten is nog even wennen

11 januari 2021

De eeuwige strijd in opleidingenland tussen verplichting en verantwoordelijkheid kantelt in de accountancy. PE-punten vervallen, accountants moeten eigen leerroutes ontwerpen. Velen moeten nog wennen aan hun nieuwe vrijheid. Maar er klinkt ook enthousiasme.

Vorige maand eindigde het vertrouwde puntensysteem voor de permanente educatie. Accountants die hun beroep willen onderhouden, moeten daarin eigen keuzes maken. Erkende PE-instellingen zijn er niet meer. Hoeveel en wat je wilt leren is nu aan jezelf. Opleidingen volgen hoeft niet meer per se, met intervisie, learning on the job, coaching of zelfstudie kom je er ook, stelt de NBA. De enige uitzondering zijn enkele door de beroepsorganisatie voorgeschreven vakopleidingen.

Alle accountants weten inmiddels dat ze hun beroepseducatie moeten beschrijven in een eigen portfolio. Die moet aansluiten bij persoonlijke leerdoelen en hun werkzaamheden. Resultaten moeten beschikbaar blijven. Controle of ze hun vak goed onderhouden vindt steekproefsgewijs plaats.

Lees verder op de website van Accountant.

Meld je hier aan!