Ook op ‘gratis’ kan btw worden geheven

04 maart 2019

‘Bij de verstrekking van een ‘gratis goed’, zoals een voucher, kan een btw-heffing aan de orde zijn.’  Zo stelt staatssecretaris van financiën Menno Snel in een brief aan de kamer. De verschuldigde btw over deze fictieve leveringen wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de goederen, of soortgelijke goederen, of de kostprijs indien de aankoopprijs niet bekend is.

De verstrekking van een gratis goed direct aan de consument en de verstrekking van een gratis goed via een gratis voucher worden voor de btw op dezelfde wijze behandeld. De verstrekking van een gratis goed, al dan niet verstrekt via een gratis voucher, wordt op grond van artikel 3, derde lid, onderdeel a, van de Wet op de omzetbelasting 1968 onder voorwaarden gelijkgesteld met een levering onder bezwarende titel (de zogenoemde fictieve levering).  Bij een fictieve levering blijft heffing echter achterwege als het goed (dat verkregen wordt bij inwisseling van de voucher) wordt aangemerkt als een geschenk van geringe waarde of als monster. Bij een geschenk van geringe waarde of een monster gaat het om een goed met een waarde van maximaal 15 euro dat voor bedrijfsdoeleinden gratis wordt verstrekt. Snel publiceerde daartoe in december een beleidsbesluit.

Geen btw op vouchers voor tandpasta en sponzen

Het CDA vroeg of er een fiscaal verschil is tussen tandpasta’s en sponzen en of de regelgeving gewijzigd is tussen de plenaire behandeling van de wet btw-behandeling van vouchers en de verschijning van het besluit. De regelgeving is sinds de plenaire behandeling van de wet btw-behandeling van vouchers op dit vlak niet gewijzigd. Voor gratis verstrekte vouchers die kunnen worden ingewisseld voor een tube tandpasta of een spons zal dit in de praktijk doorgaans betekenen dat btw-heffing achterwege blijft. Een tube tandpasta en een spons kwalificeren immers veelal als een geschenk van geringe waarde of als monster. Maar, stelt Snel: ‘In de nota van toelichting bij de aanpassing btw-regeling voor waardebonnen had dit wellicht (…) wat explicieter naar voren kunnen komen.’

Voor een ondernemers kan dit dus geen argument zijn om minder vaak gratis producten te verstrekken die worden aangemerkt als ‘geschenk van geringe waarde of monster’. Van dubbele heffing is in die gevallen dan ook geen sprake.

Gratis krant en andere voorbeelden van btw over vouchers voor enkelvoudig gebruik

Maar hoe zit het dan met producten die gratis worden verstrekt aan consumenten, zoals bijvoorbeeld een gratis dagblad ter promotie van de krant? Voor dergelijke zaken geldt dezelfde behandeling voor de btw. Snel werkte daartoe een aantal voorbeelden uit.

Gratis babyproducten voor afhaalbewijs

De gratis verstrekking van een doos met babyproducten door een drogist als de consument een ingevuld afhaalbewijs inlevert. Dan is het afhaalbewijs een voucher voor enkelvoudig gebruik. Op het moment van verstrekking van het afhaalbewijs wordt gehandeld alsof de doos met babyproducten wordt geleverd. Als het afhaalbewijs gratis is verstrekt, is de ondernemer op het moment van verstrekking btw verschuldigd over de aankoopprijs van de doos met babyproducten of soortgelijke goederen, of de kostprijs berekend op het moment van verstrekking van het afhaalbewijs indien de aankoopprijs niet bekend is. Als deze aankoopprijs, dan wel de kostprijs lager is dan 15 euro is er sprake van een geschenk van geringe waarde. De ondernemer is in dat geval geen btw verschuldigd over de verstrekking van het afhaalbewijs.

Geld terug via app

Via een app kan de consument ter promotie het geld terugvragen van een nieuw soort koffiepads. Als een consument via een app ter promotie geld kan terugvragen na de aankoop van bepaalde producten, is niks gewijzigd door de nieuwe voucherregels en de aanpassing btw-regeling voor waardebonnen. In deze situatie kan de ondernemer de btw uit het bedrag dat wordt teruggegeven aan de consument terugvragen aan de belastingdienst.  Als de consument geen gebruik maakt van de promotie, dan zijn daar geen btw-gevolgen aan verbonden.

Bon voor gratis pakje kauwgom

Een bon in een tijdschrift geeft recht op gratis verkrijging van een pakje kauwgom. De bon is een voucher voor enkelvoudig gebruik. Als de bon gratis is verstrekt, zullen de btw gevolgen hetzelfde zijn als het eerste voorbeeld. De aankoopprijs, dan wel kostprijs van een pakje kauwgom is lager dan 15 euro, waardoor er effectief geen btw-heffing plaatsvindt over deze bon en daarmee het pakje kauwgom.

Kortingsbon tandpasta

De gratis verstrekking van een kortingsbon voor tandpasta die klanten kunnen meenemen bij de tandarts. Bij dit voorbeeld gaat Snel ervan uit dat de consument verplicht moet bijbetalen voor de tandpasta. Een kortingsbon kwalificeert niet als een voucher, omdat de consument verplicht moet bijbetalen bij de inwisseling van deze kortingsbon. Bij de verstrekking van de gratis kortingsbon treden er geen btw-gevolgen op. Bij de inwisseling van de kortingsbon is degene bij wie de bon wordt ingewisseld de ondernemer die btw verschuldigd is over de bijbetaling voor de tube tandpasta. Als de consument de kortingsbon niet inwisselt, dan zijn daar geen btw-gevolgen aan verbonden.

Koopzegels

Koopzegels van een supermarkt, waarbij de consument bij de boodschappen voor 1 euro zegels koopt en een volle spaarkaart kan inwisselen voor 1,50 euro korting op de boodschappen dan wel contante uitbetaling. Voor koopzegels zijn de btw-regels niet veranderd. De ondernemer kan de btw over het zegelvoordeel terugvragen. Hiervoor moet de ondernemer wel degene zijn bij wie de zegelkorting ten laste van het bedrijfsresultaat komt. Het zegelvoordeel is het bedrag dat aan de consument wordt uitbetaald bij inwisseling van de zegels, verminderd met het bedrag dat is betaald voor deze zegels. Als de consument de koopzegels niet inwisselt, dan zijn daar geen btw-gevolgen aan verbonden.

Bron: cmweb.nl

Meld je hier aan!