Ontvlechting gemeenten kost ruim miljoen

10 juli 2018

Hardenberg betaalt Ommen een eenmalige uittreedsom van 1,3 miljoen euro. Dit omdat Hardenberg eind vorig jaar besloot uit de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg (BOH) te stappen. Hardenberg heeft gekozen voor een volledige ambtelijke organisatie, die alle taken en diensten zelf uitvoert. Ommen daarentegen wordt een zogeheten regiegemeente, die veel taken uitbesteedt of inhuurt.

Het wordt een compacte organisatie met zo’n 45 medewerkers. Minimaal de komende zes jaar brengt Ommen onder meer de administratie van het sociaal domein, beheer van het openbaar gebied, ict, gegevensbeheer en het gemeentearchief onder bij de gemeente Hardenberg. Voor andere taken gaat Ommen mogelijk in zee met andere partijen. Dat wordt onderzocht. Voorlopig worden ook die taken bij Hardenberg ondergebracht. Dit om de continuïteit voor burgers en ondernemers te garanderen.

Stekker eruit

Alle vaste medewerkers van de BOH (circa 475 fte) gaan per januari over naar de nieuwe organisatie van Ommen of Hardenberg. Ommen gaat binnenkort personeel werven voor de eigen ambtelijke organisatie. Alle medewerkers van de Bestuursdienst kunnen solliciteren. Medewerkers van de Bestuursdienst die niet voor Ommen gaan werken, worden door Hardenberg overgenomen. Op 1 juli 2012 werd de ambtelijke fusie tussen beide gemeenten beklonken. In december vorig jaar trok Hardenberg de stekker eruit. De verschillen tussen beide gemeenten bleken te groot om de wederzijdse taken in één gezamenlijke organisatie onder te blijven brengen, stelde Hardenberg.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Meld je hier aan!