Nieuw onderzoek: Meer vrouwen in de top, meer winst

23 mei 2019

Amsterdam – Als bedrijven er echt werk van maken om vrouwen aan de top aan te nemen, betaalt dat zich uit in betere prestaties en meer winst. Ook wordt het makkelijker om talent aan te trekken en te behouden.

Dat blijkt uit onderzoek van VN-instituut International Labour Organisation (ILO) onder bijna 13.000 bedrijven in 70 landen. Een meerderheid van de directies liet weten dat gendergelijkheid aan de top zorgde voor betere resultaten.

Driekwart van de bedrijven die actief werk maken van meer vrouwen aan de top, zegt tussen de 5 en 20% meer winst te maken: de meesten rapporteerden 10 tot 15% extra winst.

Openheid

Vrouwen zijn niet alleen goed voor de winst, maar ook voor de soft skills binnen een bedrijf. Een meerderheid van de bedrijven gaf ook aan dat het makkelijker werd talent aan te trekken en te behouden en dat creativiteit, innovatie en openheid werden gestimuleerd door meer vrouwelijke managers aan te stellen. Een op de drie bedrijven gaf aan dat contact met klanten beter verliep.

Dat wil nog niet zeggen dat alle ondervraagde bedrijven ook werk hebben gemaakt van diversiteit aan de top: minder dan een op de drie van deze bedrijven had minimaal een derde vrouwen in de top. Bijna tachtig procent had een man als ceo, een op de acht zelfs een volledig mannelijke raad van bestuur.

Moederrol

In de Vlaamse krant De Morgen verklaart professor Lutgart van den Berghe, oprichter van het instituut voor bestuurders Guberna, het verschil. „Zeker op managementniveau is de additionele gevoeligheid van vrouwen anders dan mannen. Vrouwen zijn meer risico-avers en hebben meer oog voor de lange termijn. Dat heeft te maken met die ingebakken moederrol, de zorg voor iedereen.”

Al waarschuwt ze voor te snelle conclusies. „Op rationele gronden kan ik verschillende redenen bedenken waarom bedrijven met meer vrouwen aan de top ook beter scoren op vlak van imago en talent. Maar is dat omwille van de aanwezigheid van vrouwen, of zijn die vrouwen daar net omwille van die factoren? De discussie van de kip en het ei, met andere woorden.”

Bron: Telegraaf.nl

Meld je hier aan!