Naar Hoge Raad om belastingaanslag vertrekregeling ex-cfo

25 oktober 2018

Een hoger beroep tegen een belastingaanslag over een vertrekregeling van ex-cfo Boudewijn Beerkens is verloren door Wolters Kluwer. De uitgeverij gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

De naheffing van 931.000 euro viel in 2013 op de mat bij Wolters Kluwer. Voormalig financieel directeur Boudewijn Beerkens ontving in dat jaar namelijk een fiscaal loon van 2.809.179 euro. Zijn eerdere jaarsalarissen bedroegen slechts ruim één miljoen euro.

De Belastingdienst was van mening dat er sprake was van een excessieve vertrekvergoeding. Op zo’n vergoeding wordt een belastingtarief van 75 procent geheven.

Een verlaging volgde na bezwaar

Tegen de naheffing maakte de uitgeverij bezwaar, wat leidde tot een verlaging tot 511.000 euro in 2015. Wolters Kluwer ging daar vervolgens tegen in beroep. De uitgever stelde dat de cfo zelf naar zijn nieuwe werkgever SHV was vertrokken.

Van een excessieve vertrekregeling was geen sprake. De heffing was zo hoog vanwege de 95.412 voorwaardelijke aandelenrechten die de vertrokken cfo ontving. Het fiscaal loon was opgebouwd uit onder andere aandelenrechten genoten uit de zogenoemde LTIP Agreement.

Fiscus kreeg gelijk

De rechtbank Noord-Holland gaf de fiscus vorig jaar gelijk. Wolters Kluwer ging daarop in hoger beroep, maar heeft ook deze zaak verloren. Het bedrijf laat weten in cassatie te zijn gegaan bij de Hoge Raad.

Bron: cmweb.nl

Meld je hier aan!