Minister stop direct met geldverslindend ICT-project

06 augustus 2019

Het kabinet stopt met een ICT-project dat de inhuur van personeel van buiten eenvoudiger had moeten maken. Uitvoerder Deloitte levert het project maar niet op, en het geduld van verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen is op.

6 miljoen

De invoering van DigiInhuur zou naar schatting ruim 6 miljoen euro gaan kosten. Daarvan is bijna driekwart al uitgegeven. Het is nog onduidelijk hoeveel van die schade Van Nieuwenhuizens ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op Deloitte kan verhalen.

Geduld op

Het bureau dat waakt voor het ontsporen van ICT-projecten van de rijksoverheid waarschuwde de minister vorig jaar al dat DigiInhuur dreigde mis te lopen. Maar Van Nieuwenhuizen gunde Deloitte, dat beloofde eind maart te kunnen opleveren, nog wat tijd. Dat deed ze afgelopen voorjaar meermaals opnieuw, in de vergeefse hoop dat de aannemer alsnog zijn beloften zou waarmaken. Nu is het geduld op en verscheurt de minister het contract.

Vervolgstappen

Deloitte wil niet inhoudelijk reageren op het stopzetten van het project. ‘Deloitte gaat niet in op cliëntaangelegenheden’, laat een woordvoerster weten. Van Nieuwenhuizen licht de Tweede Kamer na de zomer in ‘over de vervolgstappen’, schrijft ze aan de Kamer. DigiInhuur moest eind dit jaar helemaal werken, maar dat leek er al niet in te zitten. Eind vorig jaar bleken de kosten van het ICT-project bovendien veel hoger uit te vallen dan gedacht. Daarop perkte de minister de reikwijdte en het budget al in. (ANP)

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Meld je hier aan!