Lagere winst en tegenvallende kasstroom voor Shell

02 mei 2019

De winst van olie- en gasbedrijf Shell is afgelopen kwartaal afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. De onderneming haalde lagere marges op chemicaliën en raffinage en had last van de lagere olieprijzen, maar daar stonden wel hogere prijzen voor gas en LNG tegenover. Ook produceerde Shell iets minder olie en gas dan begin 2018.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten bedroeg 5,3 miljard dollar (4,7 miljard euro). Dat was een jaar eerder nog 5,4 miljard dollar.

De gasdivisie en de downstreamactiviteiten, de raffinage en verkoop van olieproducten en chemie, deden het beter. Upstream, de winning van olie en gas, haalde minder winst. Zonder eenmalige posten ging het daar ook crescendo.

Aandeleninkoop

Shell stelt een interim-dividend voor van 0,47 dollar per aandeel. Het bedrijf kondigde ook aan een nieuwe tranche van het aandeleninkoopprogramma te beginnen, met een maximale waarde van 2,75 miljard dollar.

Volgens beurscommentator Hans de Geus valt de winst van Shell ten opzichte van de verwachtingen mee, maar de vrije kasstroom juist tegen. “Dat is een beetje een gek verhaal. Afgelopen kwartaal bedroeg de vrije kasstroom slechts 4 miljard. Vorig kwartaal was dat nog ruim 16 miljard.”

Kasstroom

In dezelfde periode vorig jaar kende Shell nog een vrije kasstroom van 5,2 miljard dollar. Ook analist Ralph Wessels van ABN Amro is verrast door de tegenvallende vrije kasstroom.

De teruggevallen kasstroom is wel te verklaren, aldus De Geus. “Het heeft volgens Shell te maken met toename van het werkkapitaal. Het bedrijf moet meer olie inkopen voor de raffinage. We moeten daar dus een beetje doorheen kijken en meer kijken naar de winst, die uitkwam boven de verwachting.”

Op de beurs reageerden beleggers vanochtend gematigd positief op de kwartaalcijfers. Een kwartier na opening noteerde het aandeel Shell een plus van 0,2 procent, terwijl de AEX-index 0,7 procent lager stond.

Bron: Rtlz.nl

Meld je hier aan!