Initiatiefwetsvoorstel beperking liquidatieverliesregeling

29 mei 2019

De liquidatieverliesregeling in de vennootschapsbelasting moet worden beperkt. Dat vinden de Tweede-Kamerleden Snels (GroenLinks), Nijboer (PvdA) en Leijten (SP). Zij hebben een initiatiefwetsvoorstel gedaan, waarin de door hen gewenste beperking is vormgegeven. Belangstellenden kunnen tot uiterlijk 16 mei 2019 op het initiatiefwetsvoorstel reageren via een internetconsultatie.

De liquidatieverliesregeling biedt de mogelijkheid om bij liquidatie van een dochtervennootschap een verlies in mindering te brengen op de fiscale winst van de moedervennootschap. Volgens de initiatiefnemers blijkt uit berichtgeving in de media dat de Nederlandse belastinggrondslag vergaand kan worden uitgehold door de mogelijkheid een liquidatieverlies in aftrek te brengen op deelnemingen in dochtervennootschappen die waar ook ter wereld zijn gevestigd, in combinatie met de mogelijkheid om die aftrekpost tot elk gewenst moment uit te stellen.

Zij willen een dam opwerpen tegen de gestelde uitholling van de Nederlandse belastinggrondslag en stellen de volgende drie maatregelen voor:

  • Beperking van de liquidatieverliesregeling tot liquidaties van dochtervennootschappen waarin de moedervennootschap een kwalificerend belang houdt (materiële beperking). Van een kwalificerend belang is sprake bij een aandelenbelang van meer dan 25 procent.
  • Beperking van de liquidatieverliesregeling tot liquidaties van dochtervennootschappen die zijn gevestigd in de EU/EER (territoriale beperking). Er is een doelmatigheidsdrempel op grond waarvan een belastingplichtige pas aanloopt tegen deze beperking voor zover het stakingsverlies meer bedraagt dan een miljoen euro.
  • Beperking van de mogelijkheid tot langdurig uitstel van het aftrekmoment van een liquidatieverlies (temporele beperking). Er wordt alleen nog aftrek toegestaan als de vereffening uiterlijk drie jaar na het jaar van (het besluit tot) staking is voltooid.

Als aanvullende maatregel worden vergelijkbare wijzigingen voorgesteld met betrekking tot de stakingsverliesregeling in de vennootschapsbelasting.

Bron: cmweb.nl

Meld je hier aan!