Hoogste prijsstijgingen in vijf jaar door btw-verhoging

Hoogste prijsstijgingen in vijf jaar door btw-verhoging

by

Door belastingverhogingen zijn de prijzen van eten, drinken, gas en elektriciteit in januari verder opgelopen. De prijzen van goederen en diensten stegen gemiddeld met 2,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is het hoogste inflatiecijfer in ruim vijf jaar, meldt het CBS.

Een maand eerder was de inflatie nog 2 procent. In januari gingen er allerlei belastingverhogingen in. Het lage btw-tarief ging van 6 naar 9 procent, en ook de belasting op gas en elektra ging omhoog.

Veel supermarkten hebben begin januari hun prijzen aangepast op het nieuwe btw-tarief. Voedingsmiddelen stegen in januari gemiddeld 3,3 procent in prijs, een maand eerder was dat nog 1,2 procent. Thuiszorg werd daarentegen goedkoper, onder meer doordat de eigen bijdrage is verlaagd.

De lonen lijken vooralsnog iets harder te stijgen dan de inflatie. In 2018 stegen de cao-lonen met 2,1 procent, dit jaar is dat waarschijnlijk meer, zegt NOS-verslaggever Nik Wouters. “Het lijkt langzaamaan harder te gaan met de loonsverhogingen als je kijkt naar de afgesloten cao’s. In 2018 was de stijging al 2 procent en het lijkt dit jaar richting de 3 procent te gaan. Als die inflatie nou niet te veel oploopt, dan hou je van die loonstijging ook nog wat over om extra dingen van te kopen.”

Rente

De Europese Centrale Bank heeft als doel om de inflatie in de eurozone rond de 2 procent te krijgen. Ondanks allerlei steunmaatregelen is dat nog niet gelukt. In januari kwam de inflatie voor de eurozone uit op 1,4 procent en dat is een daling ten opzichte van december.

Bron: NOS.nl