Hoekstra maakt samenstelling Commissie toekomst accountancysector bekend

18 december 2018

Minister Hoekstra van Financien meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat prof. mr. Annetje Ottow, prof. dr. Elbert Dijkgraaf en drs. Marlies de Vries RA zitting nemen in de Commissie toekomst accountancysector. Ook de instellingsregeling van de commissie is met de brief van Hoekstra gepubliceerd.  

Prof. mr. A.T. Ottow, hoogleraar Economisch publiekrecht aan de Universiteit Utrecht, is bereid gevonden om voorzitter van de commissie te worden. Prof. dr. E. Dijkgraaf, hoogleraar Empirische economie van de publieke sector aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en drs. M.E. de Vries RA, assistant professor Accounting, Auditing en Control aan de Nyenrode Business Universiteit, zullen als leden zitting nemen in de commissie. Fou-Khan Tsang deed onlangs nog een sollicitatie naar een positie binnen de nieuwe commissie.

In de instellingsregeling staat de precieze opdracht aan de commissie omschreven:

  1. De commissie krijgt tot taak onderzoek te doen naar en te adviseren over de vraag hoe de kwaliteit van wettelijke controles duurzaam verbeterd kan worden, welke beleids- of wetswijzigingen daarvoor wenselijk zijn en of die wijzigingen juridisch haalbaar zijn.
  2. De beleids- of wetswijzigingen waarover de commissie adviseert, omvatten:
  3. de mogelijkheden tot optimalisatie van de huidige structuur van de accountancysector;
  4. wijzigingen van de structuur van de accountancysector die in het maatschappelijk debat reeds zijn geagendeerd, waaronder afzondering van de wettelijke controlepraktijk, controle van publieke instellingen van overheidswege en het beleggen van de benoeming van de externe accountant bij een onafhankelijke derde partij.
  5. De commissie betrekt bij haar advisering ten minste:
  6. de bevindingen van de Autoriteit Financiële Markten, opgenomen in het rapport “Kwetsbaarheden in de structuur van de accountancysector”;
  7. de internationale context van de accountancysector, waaronder de marktstructuur en het Europese juridische kader en de vraag of eventuele beleids- of wetswijzigingen binnen dit kader op nationaal dan wel op Europees niveau juridisch haalbaar zijn;
  8. de positieve en negatieve effecten van eventuele beleids- of wetswijzigingen; en
  9. de proportionaliteit van de maatregelen voor de accountancysector en de publieke en private controlecliënten.

Bron: Accountancyvanmorgen.nl

Meld je hier aan!