Hoe blijf je als finance professional relevant? (3 ontwikkelingen rondom technologie)

29 juni 2018

Als je als finance professional relevant wil blijven moet je zicht houden op drie ontwikkelingen rondom technologie. Om te beginnen de ontwikkeling van technologie zelf. Doet je bedrijf de juiste investeringen om de concurrenten voor te kunnen blijven? En vooral – hoe maak je dat financieel mogelijk en inzichtelijk, ook richting je aandeelhouders en financiers?

Het gaat om forse geldstromen: ASML gaf in 2017 met 850 miljoen  euro ruim 105 miljoen euro meer uit aan R&D dan het jaar daarvoor, Philips rapporteert 46 miljoen euro extra voor R&D, en in de gehele Nederlandse R&D Top 30 van bedrijven laten slechts zes bedrijven de uitgaven voor R&D dalen vergeleken met vorig jaar.

Bedrijven stappen over op cloud computing

De tweede ontwikkeling: steeds meer gaat online. Dit geldt niet alleen voor de verschuiving van winkelstraten naar internetwinkels, het is veel breder. Bedrijven en overheden stappen over op cloud computing, en de verwachting is dat we in 2030 wereldwijd meer dan 125 miljard apparaten gebruiken die via ‘Internet of Things’ verbonden zijn. Dat heeft een grote invloed op de informatiestromen die binnen een organisatie beschikbaar zijn, zowel extern als intern. Informatiestromen op basis waarvan ook financials hun beslissingen (kunnen) nemen.

Technologie maakt beslissingen makkelijker

De derde technologische ontwikkeling vindt plaats in de finance functie zelf, door bijvoorbeeld process mining, robotics en blockchain. Dit betekent dat er grote druk op finance professionals staat om efficiënter en effectiever te werken. De technologie maakt beslissingen maken makkelijker, en in sommige gevallen zijn beslissingen zelfs helemaal te automatiseren (denk aan voorraadbeheer). Daar kleven ook risico’s aan. Ik ken het voorbeeld van een organisatie waar 1,2 miljoen transacties per jaar door 7 FTE ondersteund door robots werd verwerkt. Na een overname liep dit proces anders, en kon niemand de robots meer programmeren. Dit soort problemen wordt alleen maar complexer naarmate de technologie complexer wordt. Je moet als financial dus niet alleen snappen hoe de boeken in elkaar zitten, maar ook hoe de hoe de operationele en technologische processen werken en in elkaar grijpen.

Nu beginnen mensen soms zo gespecialiseerd dat ze het bredere begrip volledig missen.

Zo gespecialiseerd dat ze het bredere begrip missen

De vraag is dan hoe je alles blijft begrijpen in een vakgebied waar steeds meer specialisatie plaatsvindt. Vroeger begon je als assistent controller op de boekhouding, ging je daarna naar rapportage, maakte je een uitstapje naar meer specialistische kennisgebieden (tax, IFRS), werd je hoofd controlling, enzovoort. Oftewel: je zag alle aspecten van het beroep voordat je meer financiële verantwoordelijkheid kreeg. Nu beginnen mensen soms zo gespecialiseerd dat ze het bredere begrip volledig missen. Bedrijven spelen daar op in door medewerkers naar Shared Service Centers te sturen zodat ze het transactieproces doorgronden, of rekruteren een nieuwe CFO vanuit een kleine onderneming, zodat medewerkers het grotere verhaal begrijpen.

Studenten behoeden voor hiaten in algemene kennis

Ook opleidingen moeten rekening houden met de impact van technologie en steeds verdere specialisering die daarmee samenhangt. Niet alleen door de technologische ontwikkelingen in het curriculum op te nemen, maar ook door studenten te behoeden voor hiaten in hun algemene kennis en vaardigheden. Data skills combineren met financiële competenties en human skills wordt dan steeds belangrijker. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het onlangs geüpdatete Management Accounting Competency Framework van het Institute of Management Accountants, de organisatie achter de CMA-certificering. De organisatie benadrukt daarin dat je niet alleen de financiële gegevens en andere datasets moet begrijpen, maar dat je de cijfers ook kan uitleggen aan iemand buiten de finance functie – dat je dus de ‘boardroom language’ spreekt.

Kortom: steek als finance professional én als organisatie niet de kop in het zand voor het tempo van technologische ontwikkelingen, want ook de finance functie verandert er fundamenteel door.

Prof. dr. Frank Verbeeten, hoogleraar Accounting aan de Universiteit van Amsterdam en Honorary Professor Management Accounting voor het Institute of Management Accountants.

Bron: ExecutiveFinance.nl

Meld je hier aan!