Hack Marriott-hotels onderdeel van grote Chinese hackoperatie

12 december 2018

De hack waarbij privégegevens van meer dan 500 miljoen hotelgasten van Marriott zijn buitgemaakt, is waarschijnlijk het werk van Chinese hackers. De hack was mogelijk onderdeel van een grotere aanval waarbij ook Amerikaanse zorgverzekeraars doelwit waren.

De hack bij de hotelketen was volgens de bronnen van de krant onderdeel van een grotere operatie, waarbij ook zorgverzekeraars en het Office of Personnel Management (OPM) zijn gehackt.

Het OPM is de instantie die gegevens van overheidsmedewerkers opslaat. Bij die inbraak in 2014 zouden formulieren zijn buitgemaakt van zeker vier miljoen medewerkers. Op die formulieren moesten zij allerlei gegevens invullen, zodat overheidsinstanties konden bepalen of zij toegang konden krijgen tot geheime informatie.

Privégegevens buitgemaakt

De hack bij het Marriott werd vorige maand ontdekt, terwijl die eigenlijk in 2014 plaatsvond. Daarbij kwamen de volledige namen, woonadressen, telefoonnummers, paspoortnummers en creditcardgegevens in handen van de hackers.

Vorige week kwamen de eerste aanwijzingen naar buiten dat China mogelijk achter de hack zat. Toen meldden onderzoekers aan persbureau Reuters dat de hackers gebruik maakten van software en technieken die bij eerdere Chinese aanvallen zijn gevonden.

China weet van niets

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen Reuters niets te weten over de Marriott-hack.

“China is fel tegenstander van alle soorten cyberaanvallen en bestrijdt die volgens de wetten. Als er bewijs wordt geleverd, zal het onderzocht worden”, aldus de woordvoerder.

Handelsoorlog

De timing van de ontdekking is opmerkelijk, omdat de relatie tussen de VS en China gespannen is. De twee landen verkeren al maanden in handelsoorlog en hanteren importheffingen op producten uit het andere land.

Ze kwamen begin december nog tot een wapenstilstand van negentig dagen, wat erop neerkomt dat de landen in die tijd geen nieuwe invoerheffingen zullen invoeren.

Amerika en China voeren ook nog steeds handelsgesprekken, maar die worden wel lastiger door de arrestatie van Huawei-cfo Meng Wanzhou in Canada.

De cfo van techgigant Huawei werd daar opgepakt op verdenking van ontduiken van handelssancties tegen Iran. Een Canadese rechter besloot vannacht dat ze op borgtocht vrij mocht komen, tegen een borgsom van 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro).

Bron: RTLZ.nl

Meld je hier aan!