GroenLinks en PvdA willen ING niet langer als huisbankier overheid

10 september 2018

GroenLinks en PvdA willen onderzoeken of de overheid kan stoppen met ING als huisbankier. De bank heeft in 2016 een aanbesteding van minimaal vier jaar gewonnen. Dat betekent dat de staat tot  2020 aan de ING vast zit. Daarna kan er opnieuw worden aanbesteed en dus een nieuwe bank gezocht worden.

GroenLinks en PvdA denken zelf aan de Volksbank die in handen is van de overheid. Het zou een logische stap zijn om die bank aan te stellen als huisbankier van de overheid. De partijen vragen minister Hoekstra dit in overweging te nemen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Bart Snels: ‘We moeten ons echt afvragen of ING bij een nieuwe aanbesteding nog wel de huisbankier van de staat kan zijn. We kunnen en moeten regels eisen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Banken die de wet overtreden zijn wat mij betreft sowieso niet maatschappelijk verantwoord bezig.’

PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer: ‘De top van ING heeft voor de tweede keer in korte tijd laten zien dat ze geen enkele boodschap heeft aan het maatschappelijk belang. Bij zo’n bank is het beheer van ons belastinggeld niet in goede handen.’

Eerder vandaag liet gemeente Amsterdam al weten de aanbesteding naar voren te willen halen om nieuwe voorwaarden op te stellen waaraan de bankier van de gemeente moet voldoen.

Bron: Eufin.nl

Meld je hier aan!