Fed-baas Powell zorgt voor euforie op Wall Street

29 november 2018

De koersen op de Amerikaanse beurzen stegen gisteren hard. Dat komt doordat Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed), de rente volgend jaar minder lijkt te gaan verhogen dan eerder gezegd. Beurscommentator Hans de Geus zet vraagtekens bij het enthousiasme op de beurs

Powell zei dat de officiële rente nog maar iets zit onder het neutrale niveau, oftewel waar de rente de economie niet stimuleert en ook niet afzwakt.

Daarmee lijkt hij te zijn teruggekomen van zijn eerdere uitspraken vorige maand, toen hij zei dat de rente nog een heel eind van een neutraal niveau af zou zijn, legt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen uit.

Minder renteverhogingen

Beleggers denken dat Powell hintte dat hij volgend jaar de rente niet nog drie keer, maar slechts één keer gaat verhogen, aldus De Geus. Een hogere rente is over het algemeen slecht voor aandelenkoersen. Als de rente minder stijgt, dan zou dat dus positief zijn voor de beurs.

Gisteren sloot de Dow Jones-index 2,5 procent hoger, terwijl de Nasdaq, waar veel technologie-aandelen zijn genoteerd, zelfs bijna 3 procent steeg.

Volgens Versteeg is er ook weinig reden om de rente veel meer te verhogen, omdat de inflatie in de VS vrij beperkt is, terwijl de groei redelijk goed is. Hij denkt dat de economie niet veel zal aantrekken.

De Geus: juist ongunstig

Volgens De Geus kun je het ook als ongunstig zien dat de officiële rente in de VS mogelijk minder zal worden verhoogd dan eerder gedacht. Als de reden van minder verhogingen is dat de economie afzwakt, dan is dat niet goed voor de winstontwikkeling van bedrijven.

De Geus vindt het dan ook helemaal niet goed te begrijpen dat de markten positief reageren op de toespraak van Powell.

Trump vs Powell

De Geus vindt het trouwens niet zo slim van Powell dat hij met zijn uitspraken kwam zo vlak na de uithalen van de Amerikaanse president Donald Trump tegen de Fed en Powell. Trump klaagde al eerder over de renteverhogingen van de Fed: “Ze verhogen de rente en het is belachelijk. De Fed is gek geworden.”

Frappant is dat Trump, voordat hij president werd, jarenlang uithaalde naar de Fed omdat deze volgens hem de rente te laag zou houden en daardoor het gevaar van een zeepbel in de economie zou voeden.

Economie stimuleren

De rente staat in de VS al jarenlang, sinds de crisis, op een extreem laag niveau. De Fed gebruikt de rentestand namelijk om de economie te ondersteunen als het slecht gaat: door het verlagen van de rente, wordt het lenen van geld goedkoper en kan er meer geïnvesteerd worden.

Omdat het nu alweer een poos uitstekend gaat, wordt de rente stapsgewijs opgevoerd. Dat doet de Fed om aan de ene kant de inflatie te beteugelen en om ervoor te zorgen dat de economie niet oververhit raakt, wat op de lange termijn juist een negatief effect heeft.

Bron: Rtlz.nl

Meld je hier aan!