Eerste NEN-normen voor circulaire economie zijn een feit

23 januari 2019

De eerste Europese normen voor circulaire economie zijn goedgekeurd. Deze normen gaan over het efficiënt en circulair omgaan met materialen van producten die vallen onder de Ecodesign richtlijn: energie-gerelateerde producten.

Sinds vorig jaar zijn een aantal partijen aan de slag om de plannen uit de transitieagenda’s voor circulaire economie handen en voeten te geven. Op Europees niveau is daarom gestart met het ontwikkelen van normen voor energie-gerelateerde producten. In totaal zullen er twaalf normen komen, waarvan nu de eerste twee beschikbaar zijn.

De eerste twee normen

De eerste NEN-norm, EN 45558 ‘General method to declare the use of critical raw materials in energy-related products’, betreft kritische materialen en geeft aan wat kritische grondstoffen zijn en hoe je moet vastleggen welke je in je product hebt gebruikt.

De tweede norm, EN 45559 ‘Methods for providing information relating to material efficiency aspects of energy-related products’, geeft aan hoe je moet aangeven hoe goed je product te repareren, opnieuw te gebruiken, op te waarderen en opnieuw te fabriceren. Bovendien geeft deze norm aan hoeveel en welke toegepaste materialen en onderdelen gerepareerd, hergebruikt, opgewaardeerd of opnieuw gefabriceerd zijn.

De twaalf normen

Deze twee Europese normen zijn de eerste oplage in een pakket van twaalf normen, waar op dit moment in Brussel hard aan wordt gewerkt. Gezamenlijk zullen deze twaalf normen de Europese Ecodesign richtlijn gaan vormen. Deze richtlijn wordt opgesteld door de Europese Commissie om zo efficiënt mogelijk met energie en materialen om te gaan. Deze richtlijn is van toepassing op alle apparaten waar een stekker aan zit, maar ook op andere producten die van invloed zijn op ons energiegebruik, zoals dubbelglas.

Impact

De impact van deze nieuwe normen is groot. Er wordt ingegaan op duurzaamheid, repareerbaarheid, herbruikbaarheid, opwaardeerbaarheid en fabriceerbaarheid van en gebruik van kritische grondstoffen in producten, onderdelen en materialen die ingezet worden in onder andere de maakindustrie en bouwsector en gebruikt worden voor consumentengoederen. Op Europees niveau zijn meer dan 400 experts en tientallen Europese normcommissies en brancheorganisaties betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe normenreeks, in werkgroepen van minstens 80 experts.

Bron: cmweb.nl

Meld je hier aan!