Economische groei 2018 iets lager dan verwacht

14 februari 2019

De Nederlandse economie is vorig jaar gegroeid met 2,5 procent, dat is iets minder dan de 2,6 procent waarop was gerekend. In het vierde kwartaal groeide de economie met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit berekeningen van het CBS.

Opsteker

De groei van een 0,5 procent in het vierde kwartaal is wel een opsteker, want in het kwartaal daarvoor was niet zo best. Bij de laatste raming ging het CBS er nog vanuit dat de groei toen 0,2 procent bedroeg ten opzichte van een kwartaal eerder, maar bij nader inzien was dat maar 0,1 procent. Zo blijkt uit de bijgestelde berekeningen.

Over heel 2018 bedroeg de groei dus 2,5 procent. Daarmee is de economie in een stuk rustiger vaarwater gekomen. In het wonderjaar 2017 groeide de economie op een haar na nog met 3 procent

Meer bestedingen

Wat ook positief is, is dat de groei nog altijd breed gedragen is. Consumenten geven meer uit, er werd meer geëxporteerd en ook de investeringen namen toe. Consumenten gaven 2,5 procent meer uit in 2018 dan in 2017. Volgens het CBS is die groei in lijn met de gestegen werkgelegenheid.

De export groeide vorig jaar nog met 2,6 procent. Vooral transportmiddelen, machines en apparaten werden vaker uitgevoerd. De exportgroei was wel beduidend lager dan in 2017.

Ook de investeringen bleven dus goed groeien, met 4,8 procent, maar ook dat groeipercentage lag een stuk lager dan een jaar eerder. De groei komt vooral door investeringen in woningen die weer een stuk duurder werden, auto’s, machines en installaties.

Duitsland op rand van recessie

Opmerkelijk is dat de Nederlandse economie het beduidend beter doet dan die van Duitsland, de economische motor van de EU. De Duitsers zagen hun economie met 1,4 procent groeien in 2018.

Vooral het laatste halfjaar van 2018 was voor de Duitsers niet best. In het derde kwartaal was er zelfs een krimp van 0,2 procent te zien, het laatste kwartaal groeide de economie met 0 procent. Daarmee balanceren de Duitsers op de rand van een recessie.

Dat het in Duitsland slechter gaat heeft voor een groot deel te maken met de auto-industrie. Door strengere Europese emissie-eisen heeft die bedrijfstak het nu zwaar. In Nederland werkt dat niet zo door, omdat wij vrijwel geen auto’s maken.

Bron: RTL Z

Meld je hier aan!