CFO’s hebben moeite met eerste stap naar nieuwe technologie

30 augustus 2018

Technologie verandert het vak van de CFO. En het leven van de finance professional gaat er anders uitzien  door de invloed van kunstmatige intelligentie en machine learning. Executive Finance sprak met Alain Mulder, Europees directeur van het Institute of Management Accountants (IMA), over wat de wereldwijde veranderingen betekenen voor bedrijven en CFO’s in Nederland.

We horen al een tijdje dat ‘de robots komen’. Wanneer is het zo ver?

“Kunstmatige intelligentie, blockchain, cognitive computing en machine learning… Soms lijken het vooral buzzwoorden. We bevinden ons op dit moment nog in de eerste stadia, ook in de management accountancy. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Uit een recent onderzoek van McKinsey onder meer dan 3000 AI-bewuste managers op het hoogste niveau, verspreid over 10 landen en 14 sectoren, bleek dat 20 procent van de respondenten AI op grote schaal heeft geïmplementeerd in hun corebusiness en 40 procent experimenten met AI inzette, of het in ieder geval al op kleine schaal inzette. Dat betekent ook dat 40 procent nog steeds de eerste stappen moet zetten.”

CFO’s hebben moeite met eerste stap

“CFO’s lijken ook moeite te hebben met die eerste stap. Veelgehoorde bezwaren zijn dat men niet zeker weet hoe nieuwe technologieën hun bedrijf ten goede komen, dat het te duur is, of dat het niet duidelijk is of het effectief kan worden geïmplementeerd. Het Amerikaanse CFO Magazine concludeerde eerder dit jaar dat 90 procent van de senior finance managers het er “mee eens of volledig mee eens” was dat de CFO van de toekomst veel sterkere technologische vaardigheden nodig heeft. Slechts ongeveer de helft van de respondenten ondernam ook specifieke acties om zich die vaardigheden eigen te maken.”

Slechts de helft van de CFO’s ondernam specifieke acties om zich technologische vaardigheden eigen te maken.”

CFO’s moeten zich voorbereiden op de komst van robots

“CFO’s moeten niet alleen zichzelf voorbereiden op de komst van ‘de robots’, het is hun taak om de hele finance functie daarop voor te bereiden. Een succesvol finance team heeft expertise nodig op het gebied van data-analyse, data science, business intelligence en heeft daarnaast ook nog de capaciteit om de bijkomende technologie- en informatiesystemen te beheren. Dat komt bovenop de traditionele vaardigheden.”

Beperkt ‘klaar zijn voor de toekomst’ zich tot expertise op het gebied van IT of is het breder dan dat?

“Finance teams moeten in ieder geval met specialisten op het gebied van IT kunnen communiceren. Het is lastig om precies te voorspellen wat technologie ons in de toekomst brengt. Het belangrijkste is daarom klaar te zijn voor verandering en met de juiste mensen het gesprek aan te kunnen gaan. Daarmee veranderen dus ook de capaciteiten die je in je finance team moet hebben. Dat is breder dan alleen technologie.”

“Het Institute of Management Accountants heeft de wereldwijde consultatie van het Management Accountancy Framework afgerond, dat toe was aan een update. We hebben zes domeinen waarin finance professionals begaafd moeten zijn geïdentificeerd: strategisch management, rapportage & controle, technologie & analytics, zakelijk inzicht & operations, leiderschap en professionele ethiek & waarden. Deze domeinen raken overigens alle aan technologie. Professionals, academici en bedrijven hebben in de consultatie meegewerkt aan de nadere invulling. Het nieuwe framework wordt in de loop van 2019 gepubliceerd, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Institute of Management Accountants.”

Jullie zijn 100 jaar geleden in de Verenigde Staten opgericht, het hoofdkantoor staat daar nog steeds. Is het IMA een Amerikaanse organisatie?

“We hebben meer dan 100.000 leden uit zo’n 100 landen. Onze focus is logischerwijs dus internationaal. Door globalisering is het belangrijk om expertise vanuit de hele wereld mee te nemen bij de ontwikkeling van het vak. Daarom hebben we ook regionale hoofdkantoren. Onze Europese organisatie zit in Amsterdam. Essentieel zijn ook onze meer dan 300 ledenorganisaties, zogeheten chapters, die over de hele wereld verspreid zijn en ons dus helpen om verschillende perspectieven op de ontwikkeling van het vak te signaleren en integreren.”

Lokale academische samenwerking

“Daarnaast is lokale academische samenwerking natuurlijk een speerpunt. In Nederland biedt de Vrije Universiteit in Amsterdam al bijna 30 jaar de opleiding tot Certified Management Accountant aan. In 1991 begon Elbert de With, hoofddocent aan de VU, met de eerste CMA-opleiding in Nederland. Hij werd ondersteund door Professor Lou Traas, grondlegger van de registercontrolleropleidingen in Nederland. Het IMA Amsterdam Chapter is ook nauw verbonden met de VU. Het afgelopen jaar hebben we de academische samenwerking uitgebreid met de accreditatie van Maastricht University, de Universiteit van Amsterdam en de Rotterdam Management School van de Erasmus Universiteit. Studenten worden daar bij een aantal Masters voorbereid op de CMA-examens en we ondersteunen een aantal professoren bij hun onderzoek. Afgelopen januari is prof. dr. Frank Verbeeten als eerste Nederlander benoemd tot Honorary Professor Management Accounting voor IMA. Al die samenwerkingen zijn voor ons ontzettend waardevol. De kwaliteit van onderzoek en onderwijs is hoog in Nederland.”

Vier op vijf AEX-genoteerde bedrijven heeft CMA’s in dienst

“We zijn op dit moment de samenwerking met het bedrijfsleven verder aan het uitbreiden. Zo zorgen we er als IMA voor dat we geen studeerkamergeleerden worden. Ik schat dat minstens vier op de vijf aan de AEX-genoteerde bedrijven CMA’s in dienst heeft, vaak op het hoogste niveau. Jack de Kreij, voormalig CFO van Vopak, is naast registeraccountant ook CMA, Philips biedt de CMA-opleiding in-house aan zijn medewerkers aan. Met onze permanente educatie houden we ook een vinger aan de pols. Het Women Leadership Event, dat we samen met de NBA organiseren, gaf ons nieuwe inzichten op het gebied van diversiteit in teams en de manieren waarop vrouwen professionele barrières overwinnen. We kijken dan ook al uit naar de volgende editie.”

Bron: ExecutiveFinance.nl

Meld je hier aan!