Britse rekenkamer: bedrijfsleven betaalt hoge prijs voor Brexit

25 oktober 2018

Een no-deal Brexit bedreigt de nationale veiligheid en gezondheid van het Verenigt Koninkrijk, waarschuwt de Britse rekenkamer, de National Audit Office. Het bedrijfsleven en ingezetenen zullen de prijs ervoor betalen.

Volgens de NAO is het al te laat om ervoor te zorgen dat alle bedrijven goed zijn voorbereid op een scenario zonder afspraken. Bijna nog geen systeem is klaar om nieuwe grensformaliteiten te vervullen en naleving van nieuwe regels te controleren. Niet alleen wordt het een administratieve chaos, ook zal de georganiseerde criminaliteit Brexit misbruiken.

Vierde anti-witwasrichtlijn

Na een Brexit zal ook de vierde anti-witwasrichtlijn van de Europese Unie belemmering meer vormen om onwettige opbrengsten via banken en andere gereguleerde instanties wit te wassen. De richtlijn gaat nader in op de op risico gebaseerde aanpak, met name voor situaties waar een vereenvoudigde due diligence kan worden toegepast en eist dat gereguleerde instanties meer informatie inwinnen over het geld dat zij beheren.

KPMG

Volgens James Stewart, die bij KPMG aan het hoofd staat van Brexit-gerelateerde zaken, levert het NAO-rapport ‘grimmige lectuur’ op, zegt hij in Economia. ‘Met een geschatte £ 423 miljard aan handel die de Britse grenzen overschrijdt, zou een no-deal Brexit ongelooflijk duur kunnen uitvallen voor Britse bedrijven in termen van tijd en geld.’ Medische behandelingen voor kanker, de aanvoer van medicijnen, de geldigheid van verzekeringspolissen, het functioneren van de nationale gezondheidszorg: overal zou een Brexit zonder overeenkomst met de Europese Unie gevolgen hebben. Stewart denkt wel dat er een oplossing komt voor vitale goederen, zoals medicijnen. Maar over andere economische sectoren is hij somber.

Bron: Accountancyvanmorgen.nl

Meld je hier aan!