Belastingdienst ook in mei nog niet AVG-proof

17 april 2019

In tegenstelling tot wat staatssecretaris Snel van Financiën vorig jaar meldde voldoet de Belastingdienst ook in mei nog niet geheel aan de AVG. Het lukt de fiscus niet om voor die tijd een achterstand bij het verwijderen van oude gegevens weg te werken. Om te voorkomen dat medewerkers oude gegevens onrechtmatig kunnen verwerken neemt de Belastingdienst daarom nu extra maatregelen. Verouderde gegevens worden opgeslagen in een datakluis, waardoor ze alleen toegankelijk zijn als daar nadrukkelijk toestemming voor gegeven wordt. Dat meldt staatssecretaris Snel in de 23e halfjaarrapportage van de Belastingdienst.

ICT blijft grootste uitdaging

Daarin gaat hij ook in op de veranderingen die de afgelopen tijd ingezet zijn bij de fiscus: ‘De Belastingdienst vernieuwt met een beheerste, stapsgewijze aanpak. Met de focus op personeel, ICT en sturing legt de dienst een stevig fundament om verder op orde te komen. Daarbij zal de verbetering van de ICT binnen de dienst een van de grootste uitdagingen blijven.’

‘Lange weg te gaan’

Verder is het Programma Managementinformatie en Risicomanagement gestart. Het programma richt op het verzamelen van betrouwbare informatie over het presteren van de Belastingdienst. De succesvolle werving zorgt voor veel nieuwe enthousiaste medewerkers, meldt Snel. De Belastingdienst kan zich nu meer en meer gaan bezighouden met het toekomstbestendig maken van de organisatie. “Hoewel er voorzichtige stappen worden gezet, kan ik niet genoeg blijven benadrukken dat de veranderopgave van de Belastingdienst onverminderd groot is en dat er nog een lange weg te gaan is”, aldus staatssecretaris Snel.

Persoonsgegevens

‘Het afgelopen jaar is gewerkt aan maatregelen om in lijn te komen met de AVG. Diverse maatregelen zijn inmiddels gerealiseerd. De Belastingdienst werkt hard om de resterende maatregelen uit te voeren. Ten aanzien van de maatregel ‘verwijderen oude gegevens’ is geconstateerd dat het voor eind mei 2019 niet gaat lukken de achterstand weg te werken. Om te voorkomen dat medewerkers deze gegevens onrechtmatig kunnen verwerken, neemt de Belastingdienst maatregelen. Verouderde gegevens komen in een zogenoemde datakluis waardoor ze alleen toegankelijk zijn als daar nadrukkelijk toestemming voor gegeven wordt.

De Belastingdienst mag dan nu nog niet volledig voldoen aan de AVG, de lat ligt hoog als het gaat om bescherming van persoonsgegevens. Zo wordt de ICT-infrastructuur van de Belastingdienst 24 uur per dag bewaakt tegen aanvallen van buiten zoals hacks. Daarmee wordt het risico op misbruik of verlies al zoveel mogelijk beperkt.’

Bron: Accountancyvanmorgen.nl

Meld je hier aan!