Bedrijfsgeheimen gestolen bij ASML, grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf

11 april 2019

Partijen in de Tweede Kamer willen dat bedrijven beter beschermd worden tegen Chinese industriële spionage. Volgens onderzoek van Het Financieele Dagblad hebben Chinese spionnen op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen bij chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

,,Opnieuw bewijs dat Chinezen op wederrechtelijke wijze Nederlandse bedrijfsgeheimen gestolen hebben, ditmaal bij @ASML. Ik heb daarom net een debatverzoek ingediend. Minister Wiebes moet zorgen voor een meer pro-actieve aanpak!”, twitterde Tom van der Lee van GroenLinks.

Vitale sectoren en ook 5g moeten beschermd worden

Volgens Joba van den Berg van regeringspartij CDA is het verhaal ,,weer bewijs dat onze vitale sectoren en dus ook 5G beschermd moeten worden”. Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartner D66 meent dat de Europese Unie in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) harder moet optreden tegen de Chinese spionage.

Op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen

Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van de Veldhovense chipmachinemaker ASML.

De daders zijn hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Grootste spionage ooit


Met een schade van enkele honderden miljoenen euro’s is het voor zover bekend de grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf. De Chinese spionnen hebben als ASML-medewerkers jarenlang toegang gehad tot de interne netwerken in de vestiging in het Amerikaanse San Jose, en maakten daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buit.

Schadevergoeding van 223 miljoen dollar

De diefstal gebeurde onder regie van de in 2014 opgerichte ASML-concurrent XTAL. Het bedrijf wist de gestolen kennis in razend tempo te verwerken, en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung. Een rechter in Californië veroordeelde XTAL eind 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar, zo blijkt uit een vonnis dat tot nog toe onopgemerkt bleef, behalve op enkele juridische blogs.

Rapport dringt aan op stevig Chinabeleid

De VVD kwam onlangs al met een rapport waarin wordt aangedrongen op een ,,stevig” China-beleid. ,,Als we niet opletten worden we leeggeroofd. China heeft geen enkel respect voor het intellectueel eigendom van westerse hi-techbedrijven en maakt zich schuldig aan staatsgeleide diefstal”, twitterde VVD’er Wybren van Haga.

Het kabinet werkt al maanden aan een nieuwe China-strategie. Die moet volgende maand het daglicht zien. De veiligheidsdiensten waarschuwen al jaren tegen spionage door China.

Bron: ExecutiveFinance.nl

Meld je hier aan!