'Apple neemt klokkenluider Facebook aan voor privacyteam'

Apple neemt klokkenluider Facebook aan voor privacyteam

by

Apple zou voormalig Facebook-klokkenluider Sandy Parakilas hebben aangenomen voor een rol in het privacyteam.

Parakilas wordt productmanager bij Apple, zeggen ingewijden tegen de Financial Times. Parakilas werkte tot 2012 in het privacyteam van Facebook, waar hij controleerde of ontwikkelaars wel voldeden aan de privacyregels van Facebook. Hij waarschuwde voor de potentieel schadelijke gevolgen van de datadeling van Facebook, maar voelde zich niet serieus genomen.

Die zorgen bleken later gegrond, toen het privacyschandaal rond Cambridge Analytica openbaar werd. Parakilas gaf in die zaak bewijsmateriaal aan de Britse parlementscommissie die onderzoek deed naar het datamisbruik. Parakilas stelde toen dat Facebook op het gebied van datadeling tussen 2010 en 2014 “ver buiten het toelaatbare” trad.

Sinds zijn vertrek bij Facebook pleit Parakilas bij techbedrijven voor betere databescherming en meer gebruik van versleutelde berichten. Eind 2016 waarschuwde hij al voor de gevolgen van nepnieuws en de belangrijke rol die techbedrijven spelen in de democratie.

Focus op privacy

Privacy is de afgelopen jaren een steeds belangrijkere pijler voor Apple geworden. Het bedrijf weigert waar mogelijk mee te werken met politiediensten om iPhones te kraken, blokkeert tracking in zijn browser en adverteert de iPhone als meest privacyvriendelijke telefoon. Dat laatste deed het bedrijf ook weer deze week tijdens techbeurs CES in Las Vegas. “Wat er gebeurt op je iPhone, blijft op je iPhone”, stelt het bedrijf in een verwijzing naar het officieuze motto van de gokstad.

‘Niet betalen met je data’

Apple-baas Tim Cook noemde privacy al meermaals een “fundamenteel mensenrecht”. Volges Cook is Apple één van de weinige bedrijven waarbij gebruikers niet deels of volledig met hun gegevens voor producten betalen, maar gewoon met geld.

Apples grootste concurrenten op de smartphonemarkt gebruiken allemaal Android, een besturingssysteem dat regelmatig wordt betrapt op het verzamelen en versturen van meer persoonlijke data dan wordt afgesproken of duidelijk wordt gemaakt.

Bron: RTLZ.nl