Als de scholen weer beginnen, verlagen geldverstrekkers de hypotheekrente

04 september 2018

De zomervakantie is weer voorbij en dat is ook te merken aan het aantal rentewijzigingen door geldverstrekkers. Dat lag in de vakantieweken lager dan het gemiddelde aantal in 2018. Voor de komende week kondigden echter al direct vier geldverstrekkers een verlaging van hun rentetarieven aan.Daaronder marktleider Rabobank, die een forse verlaging op 20 jaar vast doorvoerde. Ook andere grote aanbieders als NIBC en a.s.r. verlaagden hun rente, nadat vorige week al Aegon en NN hun tarieven aanpasten. Het naseizoen lijkt daarmee van start te zijn gegaan, na de afwachtende houding van geldverstrekkers de afgelopen weken vanwege de onrust op de kapitaalmarkten. Diezelfde onrust hield overigens ook vorige week nog aan, omdat de handelsoorlog tussen Amerika en China verder dreigt te escaleren en de wapenstilstand met de EU op springen staat. Ook baren de begrotingsplannen van de nieuwe Italiaanse regering beleggers zorgen.

Inkomenstoetsing en advieskanaal van invloed op lengte renteperiode

Particulieren in de randprovincies van Nederland (Limburg, Zeeland, de drie noordelijke provincies) kiezen vaker voor een lange rentevaste periode van 20 en 30 jaar, dan mensen in de Randstadprovincies. De belangrijkste verklaring hiervoor lijkt de hoogte van de huizenprijzen te zijn. Samenwoners en geregistreerde partners zetten de rente langer vast dan gehuwden en alleenstaanden, hier lijkt met name ‘leeftijd’ het verschil te verklaren. Opmerkelijk is dat alleenstaanden, vaak toch starters, de hypotheekrente korter blijken vast te zetten. Net als bij kopers uit de Randstad is hier de manier waarop de leencapaciteit op inkomen wordt bepaald deels een verklaring voor het verschil in renteduur. In een krapper wordende woningmarkt neemt het belang van de maximaal op inkomen haalbare hypotheek immers toe. Die is in de regel lager bij 20 of 30 jaar vast dan bij 10 jaar vast. Ook de gekozen geldverstrekker is van grote invloed: uit het recente Statistisch Nieuwsbericht van De Nederlandsche Bank bleek dat 25% van de nieuw afgesloten hypotheken bij banken een rente kent die langer vaststaat dan 10 jaar. Dit percentage ligt bij aanbieders als verzekeraars en pensioenfondsen op meer dan 60%. De keuze voor een bepaald advieskanaal heeft dus niet alleen gevolgen voor het aantal geldverstrekkers dat wordt vergeleken, maar ook voor de rentezekerheid die wordt verkregen.

Onzekere geldverstrekkers wachten met renteverlagingen

De basisrente voor de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, bevindt zich al twee maanden op een laag niveau. Hoewel een aantal geldverstrekkers in die tijd renteverlagingen heeft doorgevoerd, lijkt er ruimte te zijn voor een verdere daling. Het huidige politieke en economische klimaat kenmerkt zich evenwel door onzekerheid, onder meer door de economische situatie in Turkije, de handelsoorlog tussen Amerika en China en de nieuwe regering in Italië. Het lijkt er daarom op dat veel aanbieders het einde van de zomervakantie afwachten alvorens actie te ondernemen op het rentefront. Zoals vaker na een periode met renteverhogingen, is het verschil tussen de NHG en niet-NHG tarieven de laatste weken wat opgelopen. Dit effect bleek de afgelopen jaren niettemin steeds van tijdelijke aard.

Bron: Eufin.nl

Meld je hier aan!