Adviseurs bevreesd voor impact provisietransparantie op waarde bedrijf

Adviseurs bevreesd voor impact provisietransparantie op waarde bedrijf

by

Financieel advieskantoren vrezen dat de negatieve gevolgen van gesleutel aan de provisiebeloning bij schadeverzekeringen groot zullen zijn. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Waardering assurantieportefeuilles 2018 van Bureau DFO. Voor de gevolgen van de dit jaar ingevoerde Algemene Verordening Gegevensbescherming zijn adviseurs veel minder bang.

Abonnementen niet gewild

Schadeportefeuilles zijn nog altijd gewild in de branche. De vraag is groot, wat deels wordt verklaard doordat de waardering voor  inkomsten  uit leven en hypotheken fors lager ligt dan voor inkomsten uit schadeverzekeringen. Daarbij is de vraag naar en waardering van portefeuilles op basis van inkomsten uit abonnement relatief beperkt.

Mogelijke maatregelen

De onderzoeksdeelnemers zijn niet gerust op de gevolgen  van de mogelijke maatregelen die minister Hoekstra gaat nemen om provisietransparantie bij schadeverzekeringen te bewerkstelligen. Zowel bij een provisieverbod,  als bij maximering of actieve transparantie wordt de impact van wettelijke wijzigingen op de waarde van de onderhavige portefeuilles groot geacht.

Gevolgen AVG

Over de gevolgen van de eerder dit jaar ingevoerde AVG zijn financieel advieskantoren veel minder negatief. De tussenpersonen verwachten dat de invloed hiervan beperkt zal zijn.

Bron: amweb.nl