Maatschappelijk Verantwoord Inkopen: maak je doelen meetbaar

21 november 2019

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) is in opmars. De overheid stimuleert deze beweging actief. Wat betekent dit voor jouw organisatie? En wat is de rol van een duurzaamheidsverslag?

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) is een cruciaal onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).MVI, ook wel ketenverantwoordelijkheid genoemd, betekent dat bij inkoopbeslissingen niet alleen wordt gelet op de prijs, kwaliteit en levertijd van een product; ook milieu- en sociale aspecten worden meegenomen.

Daarom let een inkoper voor een organisatie die MVI-doelstellingen heeft geformuleerd op aspecten zoals:

  • de impact op het milieu van de fabricage of het vervoer van een product;
  • werkomstandigheden bij de leverancier, zoals dwangarbeid, slavernij, hongerlonen, kinderarbeid en discriminatie;
  • corruptie en mensenrechtenschendingen in de keten.

Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

De overheid stimuleert duurzaamheid actief. Aan de ene kant gebeurt dit door zelf duurzaam in te kopen. Zo hebben veel ministeries alleen nog maar biologische producten in de bedrijfsrestaurants.

Bovendien moet MVI eind 2020 de norm zijn binnen alle gemeenten, provincies en waterschappen. Dat is de ambitie van het programma Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Dit programma richt zich op inkopers, budgethouders, beleidsmedewerkers en duurzaamheidsadviseurs bij decentrale overheden.

Wat betekent dit voor jou?

De kans is groot dat je – net als BAS Consultancy – zelf al actief bezig bent jouw organisatie duurzamer te maken. Tot nog toe kon je dat op je eigen tempo doen; het programma Maatschappelijk Verantwoord Inkopen dwingt je nu een tandje bij te zetten.

Als je werkt in de publieke sector, zal een volledige transformatie naar MVI niet altijd verplicht zijn. Het is echter het overwegen waard om dit vrijwillig toch te doen, omdat dit de samenwerking met andere ketenpartners in de overheid soepeler maakt. Zo gaan gemeenten, provincies en waterschappen bijvoorbeeld voor het eind van 2020 volledig over op MVI.

Voor die laatste partijen is het dringende advies om zo snel mogelijk uit te zoeken of de hele inkoopketen al MVI-proof is. Is dit niet het geval, dan is er werk aan de winkel! Je hebt nog ruim een jaar om het nodige onderzoek te doen, onder meer naar de haalbaarheid van oplossingen, en nieuwe processen uit te rollen.

Hoe zit het met spelers in de private sector die zaken willen (blijven) doen met een gemeente, provincie of waterschap? Ook zij moeten zich het Manifest MVI ter harte nemen. Wanneer je niet alles op orde hebt voor eind volgend jaar, kost dit business.

Hoe wordt jouw organisatie MVI-proof?

Als je van jouw MVI-doelstellingen een succes wilt maken, moet je inkoopbeleid in lijn zijn met jouw organisatiedoelstellingen. Met andere woorden, de ambities op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, milieu of de inclusieve maatschappij moet je concreet vertalen naar de inkoopfunctie. Het belangrijkste daarbij is kansen en risico’s in kaart te brengen. Zo leg je jouw lijst van leveranciers naast het MVO-register om te achterhalen hoe je de grootste impact kunt realiseren.

Een duurzaamheidsverslag maakt de grip op jouw MVI-doelen nog groter. Als deel van het MVO-beleid worden de MVI-doelstellingen daarin geformuleerd en meetbaar gemaakt. Je geeft dus aan waar je naartoe wilt en hoe ver je al bent. Doe dit aan de hand van Key Performance Indicators (KPI’s), zodat concrete opvolging mogelijk is.

Een duurzaamheidsverslag kan een flinke investering zijn, zeker voor kleinere organisaties. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een geïntegreerd jaarverslag? Dat is een document dat zowel de financiële als niet-financiële prestaties van een onderneming beschrijft.

Heb je meer informatie nodig om als organisatie stappen op het gebied van MVO en MVI te zetten? In onze nieuwe whitepaper ‘De 3 eisen aan een effectief duurzaamheidsverslag’ geven we antwoord op de belangrijkste vragen rondom sustainability reporting. Download de whitepaper hier.

Meld je hier aan!